dinsdag 12 februari 2013

Betoog

Maak ontwikkelingslanden geen slachtoffer

Er mag niet gekort worden op ontwikkelingssamenwerking.

Er mag niet worden gekort op ontwikkelingssamenwerking. Tegenwoordig wordt er steeds minder uitgegeven aan ontwikkelingshulp door de overheid. Begin 2010 werd er afgesproken dat de regering het budget voor ontwikkelingssamenwerking langzaam zou worden afgebouwd van 0.8% naar 0.7% van het Bruto Nationaal Product. Dat betekend dat er van elke 100 euro die de overheid binnen krijgt 70 in plaats van 80 cent gaat naar ontwikkelingssamenwerking. In 2013 is er ruim 4,3 miljard uitgegeven aan ontwikkelingssamenwerking. Dit is echter maar 0,68% van het BNP.

Vooruit gang van onze eigen economie

Vaak wanneer er geld wordt geschonken aan een ontwikkelingsland vraagt het donorland hier wel wat voor terug. Zo is het vaak een voorwaarde dat het geld in het donorland wordt uitgegeven. Hierdoor gaat het donorland dus ook vooruit op ontwikkelingssamenwerking. Een tweede manier waardoor de economie van Nederland vooruit kan gaan op ontwikkelingssamenwerking is doordat mensen in ontwikkelingslanden beter geschoold worden en er microkrediet beschikbaar is. Hierdoor hebben mensen de kennis en het geld om een bedrijf op te zetten. Doordat er dus meer bedrijven worden opgezet zal de economie van het ontwikkelingsland beter worden. Als dat is gebeurd kan Nederland handel gaan drijven met dat land. Op die manier creëer je een positieve vicieuze cirkel, waarin beide economieën vooruit zullen blijven gaan. Dit is dus een belangrijke reden om niet te korten op ontwikkelingssamenwerking.

Artikel 25

Elk mens heeft recht op een bepaald leefinkomen om voldoende voedsel en andere noodzakelijkheden te kopen. In de Universele rechten van de mens in artikel 25 staat dit vastgelegd. Maar niet iedereen heeft ook genoeg om rond te komen. Er zijn veel ontwikkelingslanden en landen waar oorlog is, waar veel mensen maar met een paar euro per dag leven. Terwijl er bijvoorbeeld aan de andere kant van de stad mensen eten gewoon weggooien, omdat ze er geen zin in hadden. Dit is oneerlijk en mensen hoeven niet allemaal even veel te verdienen. Maar het is erg dat mensen in weelde leven terwijl er mensen zonder genoeg geld naast elkaar leven zonder dat er wat aangedaan word.  Dus omdat mensen onvoldoende leef inkomen hebben, maar daar wel recht op hebben, moet ontwikkelingshulp blijven.

Het helpt

Het aantal sterfgevallen door makkelijke voorkombare oorzaken wordt minder. Per jaar sterven er in ontwikkelingslanden veel mensen onnodig, vaak omdat ze niet de juiste zorg krijgen of geen eten hadden. Gelukkig loopt het aantal onnodige doden jaarlijks terug, dankzij ontwikkelingshulp. Maar helaas zijn er vaak door gebrek aan geld geen goede middelen beschikbaar voor dokters. Daar komt ook nog bij dat er niet altijd genoeg dokters zijn. Maar door ontwikkelingshulp kunnen er betere materialen worden aangeschaft en betere opleiding worden gegeven. En door meer geld kunnen ook meer mensen tot dokter geschoold worden.Door deze verbeteringen sterven er minder mensen en daarom moet ontwikkelingshulp dus blijven.

Verspilling

Sommige mensen zijn van mening dat ontwikkelingshulp geld verspilling is, omdat er in veel ontwikkelingslanden corrupte regeringen zijn. Zij denken dat het geld dat wordt gegeven aan deze landen niet bij de mensen komt waarvoor het bedoelt is. Omdat de regering het geld voor zichzelf houdt. Waardoor we eigenlijk alleen maar geld geven aan de regering die het voor verkeerde zaken gebruikt zoals wapens maken of dat ze het geld in hun eigen zakken steken. Zij denken dus dat geld niet terecht komt bij de armen, maar bij de rijke regeringsleiders. Maar als we helemaal geen geld geven komt er in ieder geval niets bij die mensen terecht. Als we geld geven aan goede doelen die bijvoorbeeld van een microcredit gebruik maken, komt het geld wel bij de juiste mensen terecht. We moeten dus wel opletten aan wie we het geld gegeven en hoe zij dat besteden. Maar als we ons geld goed besteden is dit geen verspilling en komt het wel bij de juiste mensen terecht. Daarom moet ontwikkelingshulp blijven.

Ik ben dus tot de conclusie gekomen dat er niet gekort mag worden op ontwikkelingshulp, want ook al kost het veel geld, het helpt wel echt. Voorlopig zal er nog wel ontwikkelingshulp nodig blijven, maar de situatie in deze landen verbeterd hierdoor wel echt. Er sterven namelijk minder mensen. Ook verbeteren we op de lange termijn onze eigen economie met ontwikkelingshulp. Dus als we geld blijven geven en ook wat gerichter, zodat het geld komt waar het nodig is, hoeven er steeds minder mensen te lijden of te sterven omdat ze te arm zijn of hulpbehoevend zijn en zal onze eigen economie er ook op vooruit gaan

2 opmerkingen:

  1. Prima betoog! Je tekst is duidelijk. 2013 is nog maar net begonnen en je spreekt erover in de verleden tijd, wat ik een beetje raar vind. De indeling is prima. Je mening is volledig duidelijk en goed beargumenteerd. Je inleiding kan echter wat uitnodigender. De tussenkopjes zijn prima, en de uitsmijter is goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad wat Sjoerd zegt: 2013 en verleden tijd klopt niet helemaal... Maar de tekstopbouw is goed, hoewel de opbouw zilver - brons - goud niet helemaal goed naar voren komt. Ik vind namelijk het argument 'Het helpt' niet de sterkste. Toch is de inleiding goed en de conclusie ook. Uitsmijter mis ik een beetje.... Tegenargument is ook goed. Al met al overtuigt het mij zeker wel.

    BeantwoordenVerwijderen